Tohle je recept napsaný pro běžnou domácnost. Uvaříte jednu poctivou boloňskou omáčku, která chutná sama o sobě. Na talíři si pak každý doladí porci podle sebe. Vy vaříte jednou, rodina má klid a změna proběhne úplně přirozeně.
Suroviny (základ pro všechny)
-
150 g celozrnných špaget
-
400 g krájených rajčat nebo rajčatového pyré
-
1 menší cibule
-
1 menší mrkev
-
2 stroužky česneku
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička cukru
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
Na stůl k doladění
-
strouhaný sýr
-
čerstvá bazalka
-
olivový olej
-
případně malé množství opečeného mletého masa nebo slaniny
Postup
Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji nechte zesklovatět. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a krátce ji orestujte, aby zesládla.
Přidejte nasekaný česnek, nechte ho rozvonět a hned poté přisypte tempeh. Můžete ho nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na velmi malé kostičky. Opékejte, dokud nezačne chytat barvu a vůni.
Přilijte rajčata nebo pyré, přidejte lžičku cukru, promíchejte a stáhněte plamen. Nechte omáčku zlehka probublávat přibližně 15 minut. Občas promíchejte.
Na závěr dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi hladší omáčku, krátce ji rozmixujte. Pro rustikálnější strukturu ji nechte v původní podobě.
Mezitím uvařte špagety podle návodu. Slijte je a neproplachujte.
Servírování formou stavebnice
Na stůl postavte mísu se špagetami, hrnec s boloňskou omáčkou a připravené doplňky. Každý si sestaví talíř podle chuti.
-
Lehká varianta: špagety, omáčka, bazalka, pár kapek olivového oleje
-
Klasická varianta: špagety, omáčka, štědrá dávka sýra
-
Varianta s masem: základní porce doplněná malým množstvím opečeného masa
-
Sytější varianta: porce s přidaným opečeným tempehem
Jídlo chutná všem. Nikomu nic nevnucujete a přitom se maso přirozeně posune z hlavní role do doplňku. Přesně takhle vypadá změna, která má šanci dlouhodobě fungovat v rodině.
.png)