Lehké, krémové jídlo pro běžný den. Tohle je recept, který se hodí do všedního týdne. Bulgur zasytí, zelenina dodá lehkost a tempeh se postará o pocit „hlavního jídla“. Nic složitého, žádné experimenty. Prostě poctivá pánev, pár surovin a klidná chuť.
Suroviny (2 porce)
-
120 g bulguru
-
100 ml rostlinné smetany
-
1 střední mrkev
-
1/2 pórku
-
1 menší cibule
-
1 menší cuketa
-
1 lžíce olivového oleje
-
sladké curry
-
mořská sůl
-
mletý bílý pepř
Postup
Nejprve si uvařte bulgur podle návodu do měkka. Neměl by být rozvařený, ale pěkně sypký.
Na větší pánvi rozehřejte olivový olej a dejte na něj najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji pomalu zesklovatět, žádné prudké smažení. Přidejte na tenké půlkroužky nakrájený pórek a krátce promíchejte.
Tempeh nakrájejte na menší kostičky, mrkev na tenké nudličky a cuketu na menší kousky. Vše přidejte do pánve a na středním plameni společně opékejte. Tempeh by měl lehce zezlátnout a zelenina změknout, ale zůstat svěží.
Jakmile je základ hotový, vmíchejte uvařený bulgur, špetku sladkého curry, sůl a bílý pepř. Vše dobře promíchejte a nechte krátce prohřát.
Nakonec přilijte rostlinnou smetanu, stáhněte plamen a nechte pár minut jemně probublávat. Rizoto by mělo být krémové, ne suché ani řídké.
Proč to funguje
Bulgur dodá sytost bez těžkosti, zelenina objem a tempeh chuť i strukturu, na kterou je člověk zvyklý z „masových“ jídel. Curry je jemné a nepřebíjí, jen všechno propojí. Je to přesně ten typ jídla, po kterém se dobře vstává od stolu.
Malé obměny podle chuti
-
Pokud vaříte pro někoho, kdo má rád výraznější chutě, může si na talíři přidat trochu sýra nebo kapku olivového oleje.
-
Místo cukety můžete použít mražený hrášek nebo kousek červené papriky.
-
Zbytek rizota se dá druhý den ohřát na pánvi s trochou vody nebo vývaru.
.png)