Celozrnné penne s dušeným bílým zelím a tempehem

Jednoduché těstoviny, které zasytí a nezatíží. Tohle je jídlo inspirované českou kuchyní, jen v lehčí podobě. Bílému zelí dáme čas změknout a zesládnout, tempeh převezme roli „hlavní suroviny“ a rajčata všechno spojí do jemné, lehce nakyslé omáčky. Výsledkem je syté jídlo, po kterém se necítíte těžce ani unavení.

Suroviny (2 porce)

  • 140 g celozrnných penne

  • 100 g tempehu (Asia, Lupina nebo uzený)

  • 1 střední cibule

  • cca 240 g bílého zelí

  • 200 g loupaných rajčat nebo kvalitního rajčatového pyré

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 3 lžíce suchého bílého vína

  • 2–3 lžíce vinného octa (podle chuti)

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř


Postup

Celozrnné penne uvařte v osolené vodě podle návodu tak, aby zůstaly lehce na skus. Slijte je, ale trochu vody z vaření si nechte stranou.

Na větší pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji nechte pomalu zesklovatět. Nechte ji změknout, nehnědnout. Přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky a krátce ho opečte, aby se rozvoněl a lehce zatáhl.

Zelí nakrájejte na jemné nudličky, přidejte ho k cibuli s tempehem a krátce promíchejte. Přilijte bílé víno a nechte ho pár minut odpařit. Poté přidejte rajčata, osolte, lehce opepřete a zakápněte vinným octem. Pánev přiklopte a směs nechte zvolna dusit asi 15–20 minut, dokud zelí úplně nezměkne a chutě se propojí.

Ke konci vaření vmíchejte lžíci cukru, který zakulatí kyselost rajčat i octa. Ochutnejte a případně dolaďte solí nebo trochou octa. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte pár lžic vody z těstovin.

Hotové penne vmíchejte přímo do pánve k omáčce, vše jemně promíchejte a krátce prohřejte.

Jak to podávat

Podávejte rovnou z pánve. Kdo chce, může si na talíři přidat kapku olivového oleje nebo trochu čerstvě mletého pepře. Pro rodinu funguje i stavebnicově: někdo si přidá strouhaný sýr, někdo zůstane u lehčí verze.

Proč to funguje

Zelí dodá objem a zasytí, tempeh přidá pocit „hlavního jídla“ a těstoviny drží energii bez těžkosti. Je to levné, známé a dobře stravitelné jídlo, které můžete bez problémů zařadit i několikrát týdně.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz