Nedělní cibulačka s tempehem, bylinkami a pečeným chlebem

  

Pomalu tažená polévka, která zahřeje a dá obědu důstojný rámec. Tahle verze je určená na víkend. Vaří se bez spěchu, staví na sladkosti cibule, jemné práci s kořením a tempeh v ní má stejnou váhu, jakou by měl v klasické kuchyni kus masa. Nic netlačí, nic nepřebíjí. Jen klidná, kulatá chuť.

Suroviny (4 porce)

  • 3 větší bílé cibule

  • 1 větší pórek

  • 3 stroužky česneku

  • 120 g tempehu (Asia nebo Lupina)

  • 1,2 l kvalitního zeleninového vývaru

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička mletého kmínu

  • několik lístků libečku

  • 1 malá snítka tymiánu

  • 2 lístky šalvěje

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 1 lžička miso pasty

 

Na pečený chléb

  • 4 silnější krajíce kváskového nebo žitného chleba

  • olivový olej

  • 1 stroužek česneku

Postup

Cibuli oloupej a nakrájej na tenké půlkroužky. Pórek rozkroj podélně a nakrájej na půlkolečka. Česnek jen lehce rozmáčkni a nasekej nahrubo.

V širším hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem. Přidej cibuli a na velmi mírném ohni ji nech pomalu měknout a zlátnout. Nespěchej. Klidně patnáct minut. Cibule musí zesládnout a rozvinout chuť, která bude základem celé polévky.

Jakmile je cibule měkká a lehce zlatavá, přidej pórek, česnek, šalvěj a tymián. Krátce promíchej a nech rozvonět. Přisyp kmín, zalij vývarem, přidej libeček, lehce osol a přiveď k varu. Poté stáhni plamen a vař zvolna asi dvacet minut.

Mezitím si připrav tempeh. Nakrájej ho na silnější plátky nebo větší kostky a opeč ho na pánvi dozlatova. Můžeš použít kapku oleje, ale stačí opravdu málo. Tempeh má být pevný, lehce křupavý na povrchu a měkký uvnitř.

Chléb polož na plech, zakápni olivovým olejem a dej péct do trouby rozehřáté na 180 °C asi na 8–10 minut, dokud není křupavý. Ještě horký ho potřete rozkrojeným stroužkem česneku.

Na závěr polévku ochutnej. Rozmíchej miso pastu v malém množství horké polévky a vmíchej zpět. Dochuť pepřem. Už nevař.

Podávání

Do hlubokých talířů nebo misek dej několik kousků opečeného tempehu a zalij horkou cibulačkou. Podávej s pečeným chlebem položeným bokem nebo přímo na talíři. Polévka je sytá, voňavá a působí slavnostně, aniž by byla těžká. Ideální jako nedělní oběd nebo klidná večeře.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz