Pomalu tažená polévka, která zahřeje a dá obědu důstojný rámec. Tahle verze je určená na víkend. Vaří se bez spěchu, staví na sladkosti cibule, jemné práci s kořením a tempeh v ní má stejnou váhu, jakou by měl v klasické kuchyni kus masa. Nic netlačí, nic nepřebíjí. Jen klidná, kulatá chuť.
Suroviny (4 porce)
-
3 větší bílé cibule
-
1 větší pórek
-
3 stroužky česneku
-
1,2 l kvalitního zeleninového vývaru
-
1 lžíce másla
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 lžička mletého kmínu
-
několik lístků libečku
-
1 malá snítka tymiánu
-
2 lístky šalvěje
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
1 lžička miso pasty
Na pečený chléb
-
4 silnější krajíce kváskového nebo žitného chleba
-
olivový olej
-
1 stroužek česneku
Postup
Cibuli oloupej a nakrájej na tenké půlkroužky. Pórek rozkroj podélně a nakrájej na půlkolečka. Česnek jen lehce rozmáčkni a nasekej nahrubo.
V širším hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem. Přidej cibuli a na velmi mírném ohni ji nech pomalu měknout a zlátnout. Nespěchej. Klidně patnáct minut. Cibule musí zesládnout a rozvinout chuť, která bude základem celé polévky.
Jakmile je cibule měkká a lehce zlatavá, přidej pórek, česnek, šalvěj a tymián. Krátce promíchej a nech rozvonět. Přisyp kmín, zalij vývarem, přidej libeček, lehce osol a přiveď k varu. Poté stáhni plamen a vař zvolna asi dvacet minut.
Mezitím si připrav tempeh. Nakrájej ho na silnější plátky nebo větší kostky a opeč ho na pánvi dozlatova. Můžeš použít kapku oleje, ale stačí opravdu málo. Tempeh má být pevný, lehce křupavý na povrchu a měkký uvnitř.
Chléb polož na plech, zakápni olivovým olejem a dej péct do trouby rozehřáté na 180 °C asi na 8–10 minut, dokud není křupavý. Ještě horký ho potřete rozkrojeným stroužkem česneku.
Na závěr polévku ochutnej. Rozmíchej miso pastu v malém množství horké polévky a vmíchej zpět. Dochuť pepřem. Už nevař.
Podávání
Do hlubokých talířů nebo misek dej několik kousků opečeného tempehu a zalij horkou cibulačkou. Podávej s pečeným chlebem položeným bokem nebo přímo na talíři. Polévka je sytá, voňavá a působí slavnostně, aniž by byla těžká. Ideální jako nedělní oběd nebo klidná večeře.
.png)