Lehké, syté a přirozeně barevné jídlo, které zahřeje a nezatíží. Tohle rizoto stojí na jednoduchém základu, který Češi dobře znají. Rýže natural zasytí, červená řepa dodá jemnou sladkost a barvu a tofu se postará o pocit „hlavního jídla“. Výsledek je krémový bez smetany a funguje stejně dobře k obědu i večeři.
Suroviny (2 porce)
-
120 g rýže natural
-
250 g červené řepy (2 menší kusy, uvařené nebo pečené)
-
100 g tofu
-
150 ml zeleninového vývaru (plus horká voda dle potřeby)
-
1 menší červená cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 lžíce olivového oleje
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
25 g jemně strouhaného parmezánu
Postup
Na širší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a na mírném ohni nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Jakmile změkne a lehce zesládne, přidejte plátky česneku a krátce rozvoňte.
Vsypte rýži, promíchejte ji s cibulovým základem a nechte ji chvíli obalit tukem. Poté začněte postupně přilévat horký vývar. Přilévejte po naběračkách a vždy míchejte, dokud se tekutina nevstřebá. Pokud vývar dojde, pokračujte horkou vodou. Rýže by měla měknout pomalu a krémově.
Mezitím nastrouhejte uvařenou nebo upečenou červenou řepu najemno. Jakmile je rýže měkká na skus, ale stále drží tvar, vmíchejte řepu. Rizoto získá barvu i jemnou sladkost.
Tofu nakrájejte na malé kostky. Můžete ho přidat rovnou do rizota a jen krátce prohřát, nebo ho zvlášť lehce opect na suché pánvi pro výraznější chuť. Na závěr vmíchejte parmezán, dochuťte solí a pepřem a nechte minutu odpočinout.
Jak to funguje
Rýže natural a řepa zasytí rovnoměrně a bez těžkosti, tofu dodá bílkoviny a parmezán spojí chutě dohromady. Je to přesně ten typ jídla, po kterém se cítíte sytí, ale ne unavení.
Tipy pro běžnou domácnost
-
Pokud vaříte pro někoho, kdo chce výraznější chuť, může si na talíři přidat víc sýra nebo kapku olivového oleje.
-
Zbylou řepu využijete druhý den do salátu nebo pomazánky s tvarohem.
-
Rizoto chutná dobře i ohřáté, klidně ho vezměte další den jako oběd s sebou.
.png)