Krémové rizoto z červené řepy s tofu kousky

Lehké, syté a přirozeně barevné jídlo, které zahřeje a nezatíží. Tohle rizoto stojí na jednoduchém základu, který Češi dobře znají. Rýže natural zasytí, červená řepa dodá jemnou sladkost a barvu a tofu se postará o pocit „hlavního jídla“. Výsledek je krémový bez smetany a funguje stejně dobře k obědu i večeři.

Suroviny (2 porce)

  • 120 g rýže natural

  • 250 g červené řepy (2 menší kusy, uvařené nebo pečené)

  • 100 g tofu

  • 150 ml zeleninového vývaru (plus horká voda dle potřeby)

  • 1 menší červená cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 25 g jemně strouhaného parmezánu

Postup

Na širší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a na mírném ohni nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Jakmile změkne a lehce zesládne, přidejte plátky česneku a krátce rozvoňte.

Vsypte rýži, promíchejte ji s cibulovým základem a nechte ji chvíli obalit tukem. Poté začněte postupně přilévat horký vývar. Přilévejte po naběračkách a vždy míchejte, dokud se tekutina nevstřebá. Pokud vývar dojde, pokračujte horkou vodou. Rýže by měla měknout pomalu a krémově.

Mezitím nastrouhejte uvařenou nebo upečenou červenou řepu najemno. Jakmile je rýže měkká na skus, ale stále drží tvar, vmíchejte řepu. Rizoto získá barvu i jemnou sladkost.

Tofu nakrájejte na malé kostky. Můžete ho přidat rovnou do rizota a jen krátce prohřát, nebo ho zvlášť lehce opect na suché pánvi pro výraznější chuť. Na závěr vmíchejte parmezán, dochuťte solí a pepřem a nechte minutu odpočinout.

Jak to funguje

Rýže natural a řepa zasytí rovnoměrně a bez těžkosti, tofu dodá bílkoviny a parmezán spojí chutě dohromady. Je to přesně ten typ jídla, po kterém se cítíte sytí, ale ne unavení.

Tipy pro běžnou domácnost

  • Pokud vaříte pro někoho, kdo chce výraznější chuť, může si na talíři přidat víc sýra nebo kapku olivového oleje.

  • Zbylou řepu využijete druhý den do salátu nebo pomazánky s tvarohem.

  • Rizoto chutná dobře i ohřáté, klidně ho vezměte další den jako oběd s sebou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz